جرقه زن و فندک برقی امروزه در تمام اجاق گازهای مدرن استفاده میشوند و یکی از مهمترین قطعات در اجاق گازها به حساب میآیند. روشن نشدن شعله اجاق گاز، یکی از رایج ترین مشکلاتی که ممکن است هر فردی با آن رو به رو شود اما برای رفع مشکل خرابی فندک اجاق گاز باید چه کار کرد؟ در این مطلب به 7 دلیل جرقه نخوردن و روشن نشدن فندک اجاق گاز اشاره خواهیم کرد.
7 علت روشن نشدن فندک اجاق گاز
2 نوع ساده و اکتیو برای کار کردن فندک برقی در گازهای امروزی استفاده میشوند که از یک ترانس جرقه زن برقی تغذیه میکنند. از این فندکها استفاده میشود تا شما برای روشن کردن اجاق گاز نیازی به کبریت یا مواد اشتعال زا نداشته باشید. فندک اتومات با چرخانده شدن دسته و باز شدن مسیر گاز به سمت سر شعله، شروع به کار کرده و جرقه تولید مینماید.
این در حالی است که فندکهای غیرخودکار اجاق گاز به صورت یک کلید جداگانه روی پنل قرار دارند. کاربر باید پس از باز کردن شیر گاز شعله مورد نظر، این کلید را فشار داده تا جرقه زده و شعله روشن شود. همچنین توجه داشته باشید که پس از روشن شدن شعله، لازم است کلید فندک را خاموش کنید تا از تولید جرقه اضافی جلوگیری شود.
تفاوت اصلی بین ترانس ساده و ترانس جرقهزن اکتیو در عملکرد جرقهزنی آنهاست. در ترانس ساده، زمانی که شما قصد روشن کردن اجاق گاز را دارید، جرقه در تمام شعلههای گاز زده میشود، اما فقط شعلهای روشن میشود که دسته گاز آن توسط کاربر باز شده باشد. از طرفی، در ترانس جرقهزن اکتیو، جرقه تنها در شعلهای ایجاد میشود که کاربر آن را باز کرده است.
اگر فندک گاز شما روشن نمیزند، ممکن است مشکل از سیم فندک یا ترانس باشد که در ادامه بیشتر در رابطه با هر کدام توضیح خواهیم داد.
- نوسانات برقی و عدم اتصال اجاق گاز به برق ساختمان
- فعال بودن قفل کودک و تاثیر آن بر عملکرد اجاق گاز
- وجود رطوبت و مایعات نزدیک به شعلههای اجاق گاز
- مشکل در جرقه زن اجاق گاز به دلیل قطع بودن اتصالات فندک
- مسدود شدن شعلههای اجاق گاز و اثرات آن
- آسیب به ترموکویل و تاثیر آن بر عملکرد اجاق گاز
- خرابی دکمه فندک غیراتوماتیک و راه حلهای آن
نوسانات برقی و عدم اتصال اجاق گاز به برق ساختمان
برای شناسایی علت خرابی فندک اجاق گاز، اولین مرحله بررسی اتصال دستگاه به برق ساختمان است. فندکها برای عملکرد صحیح به برق نیاز دارند و اگر اجاق گاز به پریز برق متصل نباشد، فندک قادر به کار نخواهد بود و روشن کردن شعلهها امکان پذیر نخواهد بود.
ممکن است با بروز این مشکل، دیگر دستگاههای آشپزخانه نیز روشن نشوند و یا خاموش شوند. بسیاری از خانمها و مادران با این چالش مواجهاند که جایگزینهایی برای اجاق گاز داشته باشند. دستگاههایی مانند سرخ کنهای بدون روغن که قابلیتهای متنوعی دارند، میتوانند به خوبی جایگزین اجاق گاز شوند.
نوسانات شدید برقی میتواند موجب سوختن کامل فندک شود و به همین دلیل، فندک قادر به تولید جرقه نخواهد بود. برای رفع این مشکل، نیاز به تعمیر فندک اجاق گاز و تعویض قطعات آسیب دیده است. همچنین، با نصب محافظ برق مناسب میتوانید نوسانات برق را کاهش داده و به این ترتیب عمر مفید جرقه زنی و سلامت فندک اجاق گاز خود را افزایش دهید. در این شرایط دانستن روش تست ترانس جرقه زن اجاق گاز میتواند برای شما بسیار کارساز باشد.
فعال بودن قفل کودک و تاثیر آن بر عملکرد اجاق گاز
برخی از اجاق گازهای موجود در بازار به قابلیت قفل کودک مجهز هستند. اگر این ویژگی فعال باشد، سیستم جرقه زنی و فندک اجاق گاز به درستی عمل نخواهد کرد. در صورتی که دستگاه شما از این قابلیت برخوردار است و با این مشکل مواجه هستید، پیشنهاد میشود علامت مربوط به قفل کودک را که معمولا بر روی دستگاه مشخص شده است، بررسی کنید. شما میتوانید با نگه داشتن آن برای مدت چند ثانیه قفل را غیرفعال کرد.
- با توجه به مدل گاز شکل دکمه قفل کودک متفاوت است.
- گذینه Lock یا علامت L معمولا نشان دهنده این قفل است.
- معمولا باید دکمه را سه ثانیه فشار دهید تا قفل کودک باز شود.
- در صورتی که قفل کودک باز نشد، دفترچه راهنمای محصول را مطالعه فرمایید.
وجود رطوبت و مایعات نزدیک به شعلههای اجاق گاز
یکی از مشکلات رایج در عملکرد فندک اجاق گاز، وجود رطوبت در نزدیکی سرشعلهها و بدنه فندک است. زمانی که فندک و محیط اطراف آن مرطوب باشند، جرقه زنی صحیح و روشن شدن اجاق گاز غیرممکن خواهد بود. برای حل این مشکل، باید به طور کامل محیط زیر اجاق گاز را تمیز و خشک کنید تا فندک بتواند عملکرد بهینهای داشته باشد. یک فندک سالم باید جرقههایی به رنگ آبی تولید کند و در هر ثانیه حداقل یک جرقه ایجاد نماید.
مشکل در جرقه زن اجاق گاز به دلیل قطع بودن اتصالات فندک
تمیزکاری نادرست یا جا به جایی اشتباه اجاق گاز میتواند باعث آسیب به اتصالات حساس و نازک فندک شود. در این وضعیت، برق به فندک نمیرسد و انرژی لازم برای تولید جرقه فراهم نمیشود. برای حل این مشکل و تعمیر فندک، بهتر است از یک تکنسین متخصص کمک بگیرید تا اتصالات فندک را بررسی و به درستی نصب کند.
مسدود شدن شعلههای اجاق گاز و اثرات آن
انسداد مسیر شعله ناشی از چربی، ذرات غذا و سایر آلودگیها میتواند بر عملکرد فندک اجاق گاز تاثیر بگذارد و مانع از جرقه زنی صحیح آن شود. در این شرایط، مشکل فندک باید بررسی و رفع شود، که ممکن است به سادگی امکان پذیر نباشد. بنابراین، توصیه میشود برای بررسی دقیقتر و رفع مشکل، از کمک یک کارشناس مجرب استفاده کنید.
آسیب به ترموکویل و تاثیر آن بر عملکرد اجاق گاز
یکی از دلایل ممکن برای عدم عملکرد فندک اجاق گاز، ضربه وارد شدن به ترموکویل کنار شعله است. این قطعه حساس به ضربات آسیب پذیر است و ممکن است از اتصالات برقی خود جدا شود. برای پیشگیری از این مشکل، هنگام تمیز کردن اجاق گاز باید با احتیاط عمل کنید و از آسیب به فندک و ترموکویل جلوگیری کنید. در صورتی که ترموکویل از اتصالات جدا شد، نگران نباشید چون با باز کردن پیچهای سر شعله و برداشتن صفحه بالایی، میتوانید به سیم فندک دسترسی پیدا کرده و آن را دوباره به محل اصلی خود متصل کنید.
خرابی دکمه فندک غیراتوماتیک و راه حلهای آن
در مدلهای اجاق گاز که فندک آنها به صورت اتوماتیک عمل نمیکند، دکمهای مجزا برای فعال سازی فندک وجود دارد که باید به صورت دستی فشار داده شود. اگر این دکمه به دلیل فشار زیاد یا ورود کثیفی و رطوبت آسیب ببیند، ممکن است فندک کار نکند و کاربر با مشکل عدم عملکرد آن مواجه شود.
2 پاسخ
بگو، مقاله ای که نوشتی جالب بوده خیلی ممنونم
سلام وقت بخیر خسته نباشید.
اگر دکمه فندک دستی خراب بشه خودمون هم میتونیم درستش کنیم؟